duminică, 13 mai 2012

CONACUL VLADESCU


Aflat undeva pe la jumătatea distanţei dintre Piteşti şi  reşedinţa vechiului judeţ Muşcel, Câmpulung, pe un drum secundar in satul Lucieni din comuna Hârtieşti,
Conacul Vlădescu, construit în anul 1900 de către C.A.Vlădescu, membru al unei cunoscute familii boiereşti argeşene putea deveni un simbol al localităţii.



Până la al doilea război mondial era socotit castelul din vatra satului, fiind un fel de simbol al localităţi.
Conacul avea viaţă, anima întregul sat, se petrecea la serate mondene, întâlniri, se sărbătoreau obiceiuri şi era înconjurat  de livezi.  Avea peste douăzeci de camere, un foişor, pridvoare, capelă de rugăciuni şi câteva saloane, iar structura, foarte bine consolidată, cu multe bolţi de cărămidă despărţite de traverse late de cale ferată, adăpostea dedesubt beciul în care, peste an se păstrau roadele pământului.

Dar, după naţionalizare începe declinul acestuia, devine sediu I.A.S.-ului, iar după 1989 un fel de sediu al nimănui. Din 1996 este proprietatea descendenţilor familiei Vlădescu, dar asta pare să nu fi schimbat cu nimic starea continua de degradare a clădirii.
Din spusele satenilor circula o legenda ca in incinta acestui castel a fost gasit un pumnal cu totul din aur cu o lucratura deosebita astfel ca acest castel a fost luat cu asalt de multi cautatori de comori si se mai zice ca tot acolo si-a gasit sfarsitul un suflet nevinovat,o fetita peste care au picat zidurile subrezite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu